Siden virker kun i landscape mode

1 dec.

Lørdag, 1. december 2018 - 13:15

Hej derude og glædelig 1 Dec. 

Hver år, synes man som oftest , at der er rigtig god tid, og så alligevel er det bare pludselig den 1 Dec. Og måneden går som regel også hurtigt. 

Gør du noget for, at nyde december, og skaffe julefred?

For mig, er det meget vigtigt at forsøge at gøre andre glade. Det kan sommetider blive lidt stressende, men det er det hele værd, når man så oplever glæden hos andre. Så er det arbejdet værd. Acute

Her kommer 10 råd til juletiden - Disse blev første gang vist i Politikken i 2014, men er efter min mening stadig aktuelle. 

1. Sig hvad du glæder dig til

Hvad glæder I jer mest til hver især? Hvad er vigtigt? Hvad har været sjovest, mest hyggeligt, de andre år, og hvad duede ikke? Spørgsmålene er vigtige at stille til os selv og hinanden, for i virkeligheden ved vi ikke særlig meget om, hvad vi hver især sætter allermest pris på ved julen. Vi går meget nemt fejl af hinanden i bedste mening. Hvis vi ikke taler om vores forventninger, bliver vi skuffede, og der opstår misforståelser.
 

2. Lad værten bestemme

Er der noget, det er svært at give slip på, så er det, hvordan julen skal være. Men når flere generationer og familier er samlet, kan vi ikke komme uden om, at der vil være forskellige traditioner. Når to mennesker gifter sig, er der allerede to traditioner, der mødes. Og når det par så holder jul med de andre par og generationer i familien, er der mange traditioner på spil. Skal vi have flæskesteg eller and? Skal vi danse om juletræet før eller efter opvasken? Lad den, som holder julen, bestemme over traditionen og ritualerne.
 

3. Tak nej

Tjek din egen åbenhed over for en anderledes jul, inden du svarer ja til en invitation. Hvis du ikke kan give slip på dine egne forestillinger om, hvad en hyggelig jul skal være, så overvej at takke nej til invitationen – eller medbring selv den and, som du ikke kan undvære, hvis julen skal være god. Vi må selv tage ansvaret for, om vi kan acceptere og nyde den jul, vi får. Vi skal med andre ord kigge på os selv, selv om det ikke er det, vi almindeligvis gør først.
 

4. Drop kunstig hygge

Ønsket om julehygge og julefred kan føre til forventninger om harmoni på et niveau, som ingen kan leve op til. Men hverdagens konflikter lever også i julen. Giv plads til forskellige meninger, og vær nysgerrig på dem i stedet for at prøve at få dem væk. Især store børn og unge mærker, når vi forsøger at dække konflikter til i kunstig julehygge. De spotter det med det samme og kan ikke holde det ud. Større børn vil typisk protestere, og så reagerer forældrene med, at nu har vi gjort det så godt, og så er I bare utaknemmelige. Hverdagens uenigheder skal også have plads i julen.
 

5. Skru ned for ‘skal’

Sørg for, at programmet ikke er alt for pakket med aktiviteter og pligter i julen. Prøv, om det er muligt at skaffe rum til ingenting eller til det, I lige har lyst til. Vi kan ikke holde til hele tiden at være i gang. At vi skal julehygge med planlagte ting hele tiden. Det bliver simpelthen for meget. Husk, at det er forskelligt, hvornår vi har brug for hvil eller gåture. Eller hvornår børnene har brug for at lege for sig selv. Hvis det skal være hyggeligt hele tiden, kan det blive overhyggeligt.
 

6. Vær nær

Der er rigtig mange af os, der drøner afsted i julen og ikke er til stede der, hvor vi er. Vi er hele tiden videre – får juleanden nu det, den skal, og ser ungerne ud til at hygge sig? Når julen er slut, opdager vi, at det gik da meget godt … vi har bare ikke rigtig nydt det. Både den indre og den ydre julefred hviler på evnen til at være nærværende i nuet. Er vi ikke nærværende, går det ud over samværet. Børn mærker meget tydeligt, om vi er til stede, og er vi ikke det, er det ikke sjovt for dem at være sammen med os. Prøv indimellem at være opmærksom på dit eget nærvær.
 

7. Giv tilpas gaver

Det er en smuk skik at give gaver. Selvfølgelig har vi lyst til det. Men i bedste mening kan vi komme til at lægge for meget I gaver. Og give for meget. Hvis vi giver mere, end vi helt kan stå inde for, eller prøver at udtrykke vores følelser gennem gaver, vil det let lægge et pres på modtageren om taknemmelighed, en tilpas glæde eller en modgave. Vi får ofte ’noget på hinanden’, når vi giver gaver, og der kommer en masse symbolik ind i foretagendet. Derfor er det vigtigt, at vi har taget ordentlig stilling til det, vi giver.
 

8. Hold én juleaften

Skilsmisseforældre har nogle særlige udfordringer i julen. Det er tusind gange vigtigere at bakke op om hinandens jul end at overbyde hinanden. Børnene skal have lov til at glæde sig til og fortælle om, hvor hyggeligt det bliver hos far juleaften. Der er ingen børn, der tager skade af at danse om juletræet to gange, men det er vigtigere at vise respekten for det, den anden gør. En måde at gøre det på er at holde én juleaften i stedet for to. Det er der sikkert mange, der er uenige med mig i, men én juleaften vil I højere grad tvinge forældrene til at støtte op om den andens jul.
 

9. Bliv enige om gaver

»Er I skilt, er det en god idé at samarbejde om gaveindkøb til jeres fælles børn. Igen bør I undgå at overbyde hinanden. Læg eventuelt en økonomisk ramme sammen, og koordiner, hvem af jer, der giver børnene hvad. For børnene er det langt vigtigere end gaverne, at mor og far kan holde ud at høre om og glæde sig over barnets gaver fra den anden forælder.
 

10. Glædelig jul

Summen af de ni øvrige råd er, at vi skal åbne vores hjerter, så kærligheden, rummeligheden og respekten for hinandens forskelligheder får plads. Jeg ønsker ikke at løfte pegefingeren, men blot understrege, at rummelighed og kærlighed kræver respekt for forskelligheder. Julens budskab er fred mellem mennesker. Husker vi det, kan det sagtens blive en glædelig jul Smile

 

 

Spred budskabet

Del siden, så vi sammen kan forebygge og bekæmpe ensomheden

."Den usynlige hjælper"

Hvis du har behov for personlig vejledning til at komme videre.

Velkommen

Velkommen til Ensom-nejtak.dk
Du er meget velkommen til at informere os på mail@ensom-nejtak.dk, hvis du oplever fejl eller mangler. Benyt Jer af: support@ensom-nejtak.dk

Få indflydelse

Acute
Jeg modtager meget gerne ønsker om debatemner fra jer.
I skal endelig bare kontakte mig med ønsker og ideer. 
mail@ensom-nejtak.dk

hver dag!Husk at forsøge, at nyde det